penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
penningen:

Van der Does de Willebois

L. & A. Romswinckel

J. van Stolberg

Kon. Emma 1928

J.L. de Raadt

Van Limburg Stirum

A.J.E.A. Bik

Hypotheekbank

Nederlandsche Rijschool

I.G. Rueb

G.F. Enger sr.

J. Wagenaar

onderwijs

huw. pr. Juliana & pr. Bernhard

  - id. moderne variant

S.J.R. de Monchy

prinses Marijke

700 jr. Den Haag

J. Greshoff

Roode Kruis

C. Sijthoff

Residentie Orkest

H.A. Gips-van Es

Chr. Rueb

P.H. Verspyck

R.A.J. van Delden

 

manco

Onderwerp Dr. D.Bos en Mr. N.F.Wilkens en het 40-jarig bestaan van de Nederlandsche Hypotheekbank, Veendam
Jaar 1930
Gesigneerd niet gesigneerd
Materiaal brons
Afmetingen 125 x 100 mm
Aanwezigheid particuliere verzameling
Bijzonderheden

Er bestaat ook een grote uitvoering. Daar worden de overeenkomsten en verschillen beschreven. En er ook bestaat een kleine penning van alleen dhr Bos.

Dirk Bos (Groningen 1862 - 's-Gravenhage 1916) was o.a. onderwijzer, bankier, handelaar, lid gemeenteraad van Winschoten en een actief vrijzinnig-democraat. In de jaren 1913-1916 was hij leider van de "vrijzinnige concentratie" (het samenwerkingsverband met de drie liberale partijen). Hij heeft in 1913 geprobeerd een kabinet te vormen, maar dat strandde omdat de SDAP niet mee wilde werken. Van 1901 tot 1916 was hij lid van de Tweede Kamer.

Nicolaas Frans Wilkens (Veendam 1861 – Veendam 1919) was o.a. advocaat-procureur en kantonrechter-plaatsvervanger in het kanton Zuidbroek. Hij was op verschillende fronten bestuurlijk actief. Zo was hij o.a lid van de Gemeenteraad van Veendam, lid van de Voogdijraad te Winschoten, jarenlang bestuurslid van het Schoolfonds voor Schipperskinderen in de provincie Groningen en commissaris van de Electriciteit-Maatschappij Veenkoloniën in Veendam.

Dirk Bos en Nicolaas Frans Wilkens waren zwagers. Zij huwden resp. M.H. Meihuizen in 1888 en J.A. Meihuizen in 1889. Samen hebben ze in 1890 de Nederlandsche Hypotheekbank in Veendam opgericht. De bank is via een overname (in 1930 wordt de Eerste Nederlandsche Hypotheekbank in Den Haag overgenomen) en een fusie (in 1937 kwam een volledige samenwerking met de Friesch-Groningsche Hypotheekbank NV in Groningen) uiteindelijk onderdeel geworden van de Rabobank Groep.
In het archief van de familie Wilkens zit onderstaande variant. Hoe de plaquette met het gedraaide portret ooit gemaakt is me al een groot raadsel laat staan dat deze dan vervolgens wordt uitgegeven aan (waarschijnlijk) een van de nazaten van Wilkens.

 

 
foto: J.N.Wilkens

Onderwerp D.Bos
Jaar niet gedateerd
Gesigneerd niet gesigneerd
Materiaal verzilverd brons
Afmetingen diameter 49 mm
Aanwezigheid particuliere verzameling
Bijzonderheden De penning is even groot als de medaillon van de plaquette.

 

 

naar boven