penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
 
 
 
 
 
 
 
 
 

voorbeelden van monogrammen in diverse uitvoeringen in diverse materialen:

 
Dit monogramstempeltje was bedoeld om in lak of was gebruikt te worden. Tot nu toe heb ik echter nog geen lakzegeltje of werk gezien waar dit monogram daadwerkelijk gebruikt is.
Gebruikt voor borstbeelden in de begin jaren tot ongeveer 1920 en later vanaf 1956 tot aan het einde van haar carriere.
Veel gebruikt bij de plaquettes, soms met weglating van de J.W. Deze manier van tekenen is gedurende haar hele carriere gebruikt met uitzondering van begin en einde toen de naam in handschrift werd gebruikt.
Monogram van de penning van Van der Does de Willebois.
Monogram van het borstbeeld van A. Schierbeek.
Gebruikt voor de "vrouwenbuste" (rubriek borstbeelden) uit 1920. De initialen worden als een monogram gebruikt. De letters staan nog los en worden gescheiden door punten, maar een overgang naar haar bekende monogram lijkt klein. De staander van de R is een spiegellijn, afgezien van de punten en die zullen waarschijnlijk daarom het veld moeten ruimen.
De punten zijn weg,. en er zijn wat minder lijntjes, maar dat komt omdat het monogram veel kleiner is en het werk in hout is gesneden.
Zonder streepjes en puntjes gebruikt in een veel later werk uit de eindjaren 40.
Gebruikt eindjaren 20.
Gebruikt om het werk vanaf eind jaren 20 tot halverwege de jaren 30 te signeren, zowel bij de dierplastieken als de penningen. Voor de plaquettes gebruikte ze bij voorkeur onderstaand signatuur.
Een slordige variant.
En een verzorgde variant.
Het gebruik van dit monogram is halverwege de jaren 30 begonnen, toch mag de datum niet al te streng worden gebruikt om werk te dateren. ik denk dat het materiaal en de grootte van het werk een rol speelt. Soms worden de streepjes daarom weggelaten. In brons was het maken van de streepjes waarschijnlijk geen probleem, want daar klopt het het redelijk. In hout en marmer ligt de zaak waarschijnlijk anders. Hier een monogram met 9 streepjes.
variant. gebruikt bij dierplastieken kameleons
Het monogram is geen stempeltje, want er zijn verschillen, niet alleen in de afwerking maar ook in het aantal streepjes. Hier een monogram met 6 streepjes.
Een monogram zoals soms gebruikt is in het karamiek werk. Nogal vaag en als je niet weet wat het moet voorstellen niet determineerbaar.
Nog een variant op het monogram. Sterk verbasterde letters die met wat goede wil op haar monogram terug te voeren zijn.
Dit monogram is gebruikt in het hoofd van haar briefpapier en als blikvanger in het boekje van Cornelis Veth. Nu zijn er 12 vertikale lijntjes.
Een romantisch monogram gebruikt op een briefkaart in 1929 (aan de voorzitter van het Haagsch Comité voor Volksfeesten mr. dr. G.A.W ter Pelkwijk).
Dit monogram is gebruikt bij het houten beeldje torso
(standbeeld).
Dit monogram is gebruikt bij zittend naakt hout
(standbeeld).
18 Een monogram gebruikt op tekeningen.

 

 

naar boven