penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
decoraties:

Jacoba van Beieren

lamp

Jacatra 1619

De Ark van Noach

Jan Klaassen

Oranje-kinderkamer

Dierentuinbrug

Javabrug

kippen op stok

trapversiering

gevelsteen Gouda

 

manco

Onderwerp Jacoba van Beieren
Jaar 1936
Gesigneerd -
Materiaal Frans kalksteen
Afmetingen het lange stuk is 2 meter
Aanwezigheid Het is geplaatst aan de toenmalige telefoon-centrale in Goes.

Nu (2006) wordt de entree gebruikt door Randstad Uitzendbureau vestiging Van de Spiegelstraat 2, Goes.
Bijzonderheden Veth zegt over de fries op pagina 24-25: Het is een fries in reliëf voor de telefoon-centrale te Goes, en het moet een probleem voor de kunstenares geweest zijn, wat zij van zulk een opgave maken moest. Moest zij de telefoondraden en telefoonpalen als motieven in zulk een voorstelling verwerken? Of moest zij van elke toespeling op het gebruik van het gebouw afzien? Zij koos het laatste, ontweek het weinig aanlokkelijk probleem en herinnerde zich dat de rampspoedige gravinne van Holland in deze stad verblijf heeft gehouden.

Jacoba verschijnt hier als de centrale figuur in een stoet van krijgshaftige ruiters, van wie de anatomie door de costuums heen straf is aangegeven, op stoere paarden in een rhythmische beweging.

Veth beschrijft het relief op levendige wijze, maar toch heb ik zo mijn twijfels of Veth het reliëf in zijn geheel gezien heeft. Er is meer dan wat hij beschrijft. Het reliëf is niet in een plat vlak gemaakt maar in een band die de hoek om gaat.
Op Het korte stukje is wel degelijk aangegeven wat het (aanvankelijke) doel is van het gebouw. Het rijkswapen heeft niet de beschutting gekregen die de rest van het reliëf wel heeft en is door de tand des tijds sterk aangevreten.

Onlangs is het reliëf weer in de belangstelling komen te staan toen Goes in het kader van haar 600-jarig bestaan als stad een inventarisatie maakte van aan Jacoba van Beieren gerelateerde historische sporen in Goes.

 

zie ook: keramiek Hercules

 

 

naar boven