penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
borstbeelden:

Scheveningsche

J. Romswinckel

J. Dekker

M. Tydeman jr.

Wang Koan Ky

Kon. Wilhelmina

Prins Hendrik

C.J. Snijders

vrouwenkopje

vrouwenbuste (marmer)

H.A. Viotta

Storm van 's Gravesande

P. Reineke

monseigneur

misanthroop

babykopje

apache

modelstudie

krijger

B.C.J. Loder

Wiam Schwartz

J.W. Ramaer

devotie

oude man

arbeider

mannenkop 1

H.P.N. Muller

vrouwenbuste (hout)

meisjesbuste (hout)

mannenkop 2

P. Bakker Schut

C. Veth

L'espoir

S. Dresden

S. Citroen

J. van den Vondel

S. Prins

E. Cornelis

A. Schierbeek

Jan Willem Hondius

W.J.M. van Eysinga

 

manco

Onderwerp S. Citroen
Jaar rond 1948
Gesigneerd het monogram met streepjes op de achterzijde
Materiaal brons op een granieten sokkel
Afmetingen

lbh: 24 x 16,5 x 32 cm en het sokkeltje: 13,7 x 14,2 x 17,1 cm
Aanwezigheid Juweliershuis Schaap-Citroen, Den Haag
Bijzonderheden

Siegfried Citroen (Amsterdam, 1897 – Den Haag,1951) behoorde tot de bekende juweliers-familie Citroen. De relatie tussen de firma en tante gaat terug tot 1928 als voor het raam van de firma Roelof Citroen de beeldenaar van de penning Emma 1928 tentoongesteld staat ter promotie van de verkoop van de penning. (Het Vaderland van 2 augustus 1928)
Het beeldje stond aanvankelijk in de etalage van een filiaal in de Hoogstraat en een foto daarvan wordt in het RKD beschreven als "Schaap-Citroen". Dat was nogal vaag maar gaf wel een richting waarin gezocht kon worden. Noch op het beeld noch op de sokkel is een verwijzing naar wie de geportretteerde is. Toen dat pand verlaten is door de firma is het beeldje waarschijnlijk ook uit de winkel vertrokken. Het is opgenomen in een particuliere verzameling. Daar is het beeld gefotografeerd en vervolgens op de site gezet met de vraag of iemand wist wie de geportretteerde was. Zo is de persoon herkend door de nazaten van Siegfried. In 2012 is het beeldje weer door het juweliershuis aangekocht en op een prominente plaats in de winkel geplaatst.
Om een tweede zoektocht naar de naam van de persoon te voorkomen, is er op het sokkeltje nu een koperen plaatje bevestigd met de tekst: Siegfried Citroen 1897-1951 / Hofjuwelier te Den Haag.

Op de achterkant is een etiket geplakt met de tekst: Grada Rueb / beeldhouwster. / Buste van dhr Citroen / ±1948. Unica. / Geplaatst in winkel / Hoogstraat Den Haag.

Een klein stukje uit de bedrijfsgeschiedenis: Het juweliersbedrijf Roelof Citroen is op 1 januari 1859 begonnen en is gevestigd op de Kalverstraat 1, Amsterdam. Voor de WOII waren er twee vestigingen, Abraham in Amsterdam en Siegfried in Den Haag. Na de WOII zette Karel A. Citroen de zaak in Amsterdam voort, toen los van die in Den Haag. In 1971 is de firma Citroen Amsterdam met het juweliershuis Schaap samengevoegd door juwelier Van Gelder. Vermoedelijk in diezelfde periode is Citroen Den Haag erbij gekomen.
In 1974 werd Schaap, Citroen en Van Gelder verkocht aan het AMEV concern dat graag wilde investeren in een branchevreemde retailorganisatie. AMEV zette het juweliersbedrijf voort onder de naam Schaap en Citroen en breidde het assortiment aanzienlijk uit door overname van de winkels van de Koninklijke Van Kempen en Begeer.

 

 

naar boven